Izba Pamięci Cukrownictwa w Ostrowcu Świętokrzyskim
W budynkach Cukrowni “Częstocice” odbyło się uroczyste otwarcie Izby Pamięci Cukrownictwa.
Jak zapowiedzieli przedstawiciele zarządu Krajowej Spółki Cukrownictwa S.A. Izba Pamięci Cukrownictwa jest początkiem do utworzenia w Ostrowcu Świętokrzyskim Muzeum Cukrownictwa. Muzeum pełnić będzie rolę edukacyjną, a pomieszczenia w których wystawiane będą eksponaty, posłużą również jako sale konferencyjne.
Cukrownia w Częstocicach jest najstarszą polską cukrownią z blisko 200 letnimi tradycjami. W salach ekspozycyjnych, pochodzących z końca XIX wieku, prezentowane będą przede wszystkim pamiątki z ostrowieckiej Cukrowni “Częstocice”, ale w związku z tym, że nowopowstałe miejsce ma przypominać historię polskiego przemysłu cukrowniczego, znajdą się tam również eksponaty z innych zakładów cukrowniczych z całego kraju.
– Patrząc w przyszłość, nie powinniśmy zapominać o przeszłości – mówił Prezydent Jarosław Górczyński. – Cieszę się, że w Ostrowcu Świętokrzyskim powstała Izba Pamięci Cukrownictwa, jednak jednocześnie żałuję, że nie jest to, np. kolejna fabryka cukierków „Pszczółka” – dodał prezydent. – Niemniej jednak gratuluję Zarządowi Krajowej Spółki Cukrownictwa S.A. tego kroku, gdyż Cukrownia Częstocice jest częścią historii naszego miasta, bardzo ważną dla jego mieszkańców. Cukrownictwo było przez lata jedną z najważniejszych gałęzi produkcyjnych Ostrowca Świętokrzyskiego i choć dziś przemysłowy duch miasta żyje na walcowniach, stalowniach, szwalniach, w kotłach, w cysternach oraz w licznych halach, to Cukrownia w Częstocicach swoją blisko 180 – letnią historią skłania do refleksji i daje nam mieszkańcom uzasadnione powody do dumy – dodał prezydent.
Rys historyczny Cukrowni “Częstocice”
Cukrownia „Częstocice” – pierwsza cukrownia w Królestwie Polskim, zbudowana w 1839 roku przez Henryka Łubieńskiego w Częstocicach k. Ostrowca Świętokrzyskiego (obecnie w jego granicach).
W roku 1842 przebudowana na system parowy, w roku 1851 otrzymała rafinerię, a w roku 1862 została znacznie rozbudowana, w roku 1874 przeszła na system dyfuzyjny. W roku 1862/1863 wyprodukowała 983 ton cukru, w latach 1911 – 1914 średnio ok. 6 tys. ton cukru, w okresie międzywojennym przeciętnie ok. 3 tys. ton. W latach 1843-1862 własność Banku Polskiego, od 1882 należała do towarzystwa akcyjnego. Po II wojnie światowej nadal czynna, w reformie nacjonalizacji przemysłu została upaństwowiona.
W 2006 r. cukrownia „Częstocice”, jako oddział w strukturach Krajowej Spółki Cukrowej “Polski Cukier” S.A., została wyłączona z produkcji cukru.